България има лодка, която ще участва във финала на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив. Двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов се пребори в здрава битка за третото място в своя полуфинал и утре ще гребе в старта, който ще разпредели медалите и местата до 6-о. Българите бяха изпреварени само от лодките на Германия и Канада.

"Чувстваме се много добре. Добре минахме през гонката и се запазихме за финала!", каза Цветомир.

Двамата се надяват да гребат отново на Гребния канал в Пловдив и през 2023 г., когато там ще се проведе Световното първенство за мъже и жени до 23 години.

Помощник-треньорът в националния отбор, отговарящ на юношите Веселина Алексиева беше разтреперена от емоции след успеха.

Четворката ни скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич не успяха да стигнат до финала, след като завършиха 6-ти в полуфинала.

Скифьорът Иван Йорданов остана на втора позиция във финал С и е 14-ти в общото класиране.

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков беше много емоционален по време на българските гонки, след което коментира представянето ни.

"Всеки взе това, за което е тренирал и работил. Радваме се че двойката без успя да влезе на финал на Световно първенство, което не се беше случвало от доста време в тази дисциплина. Имаме още работа в четворката, но е хубаво, че за разлика от Европейското през миналата година, в което не участваха 12 отбора, включително водещи като Германия и Италия, тази година с малки изключения, всички са тук. За този шампионат направихме добра подготовка, но за съжаление изпускаме детските години - първа, втора младша, първа старша и в последната старша съживяваме нещата, но това не е достатъчно. Трябва този процес да се започне по-отрано. Труден спорт сме, зависими сме от водоеми, на "Панчарево" например дистанцията е 800 м, но ние трябва да се организираме и да подобрим работата в клубовете", коментира президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Финалът с участието на двойката ни без кърмчия е в 11.20 часа утре. В 10 часа е финал Б на четворката ни скул.