Българският национал по щанги Юндер Бейтула изгърмя с допинг, информира Международната федерация по вдигане на тежести.

В пробата на българския национал от 1 юли тази година, е открит забранения и широко разпространен в силовите спортове хормон на растежа.

Бейтула е уведомен и наказан със спиране на състезателните му права за неопределен срок от време. Той има право или да поиска отваряне на своята "В" проба, да приеме наказанието си на база само тази проба, или да обжалва.

Той вече е изтърпявал допинг наказание в кареирата си, като заради стероиди не се състезаваше между 2013-а и 2015-а.

Бейтула бе със спрени права още преди излизането на резултатите от пробата, защото бе подал грешна информация за местонахождението си в края на 2020-а, когато е търсен за допинг проба.

Тогавашният му отказ да даде проба също бе третиран като нарушение на правилата, заради което България изгуби една от квотите си за Олимпиадата и прати само двама щангисти.

Новината бе коментирана от треньора на националния тим Иван Иванов, който сподели:

"Бейтула бе освободен от лагера на анционалния тим още на 2 юни, а от 11 юни е със спрени права заради това, че не е бил открит за допинг тест.

Отговорност за евентуалната употреба на забранени вещества носи само и единствено състезателя, а нашата федерация продължава политиката си на нулева толерантност спрямо употребата на забранени вещества".