Българският национален отбор по ръгби 15 се класира за Конференция 1 Юг, след като разби Турция с 54:13 днес. Пред близо 4000 зрители на националния стадион “Васил Левски” момчетата на френския треньор Ромен Балмис не оставиха никакви съмнения в превъзходството си спрямо южните ни съседи и закономерно си осигуриха участие в по-горната дивизия.

“Лъвовете” завършват на първо място в квалификационната група, в която освен Турция бяха още и Сърбия, Босна и Херцеговина и Андора. Родните национали спечелиха и четирите си мача.

Снимка: БТА

Родната федерация пусна свободен вход, а това доведе до почти пълен сектор “А” на стадиона, като феновете не спряха да окуражават и подкрепят така или иначе пределно мотивираните ни спортисти от началото до самия край на мача. След това те бяха изпратени с неспирни аплодисменти и викове “Българи юнаци”.

 “Малко се изплаших, когато ме подхвърляха във въздуха, но ме накараха да се чувствам изключително горд. Работиха много здраво и това е тяхната награда. Целият отбор е играч на мача. Това е един истински колектив, истинска група. Не мога да отлича само един играч индивидуално. В горната група, където са отборите на Кипър и Израел, няма да е толкова лесно. Виждате, че когато се работи, плодовете не закъсняват”, каза треньорът Балмис след победата в ефира на БНТ 3.

Французинът не отличи нито един от възпитаниците си, но чисто статистически най-добре се представи Ивайло Иванов, който реализира три есета.

Снимка: БТА

Министър-председателят Кирил Петков присъства на мача и поздрави националите преди началото му.

Президентът на ръгби федерацията Атанас Зафиров пък изрази благодарността си към помощта от страна на Министерството на младежта и спорта, както и към “Национална спортна база” за провеждането на ръгби мач на “Васил Левски” за първи път от 2005 година.