Най-добрият български фехтовач Тодор Стойчев стигна до Топ 16 на турнира "Аспарухов меч", кръг от Световната купа по сабя за младежи до 20 години. Стойчев отстъпи на полуфиналите с 12:15 срещу един фаворитите - Колин Хийткок (Германия) и беше класиран на 14-о място в крайното подреждане на турнира, в които участваха 151 сабльори от 31 държави.

"Не играх на пълния си капацитет, мога да съм още по-добър, на моменти губех концентрация, допуснах някои тактически грушки - обясни след осминафиналите Стойчев. - Играх срещу Хийткок на финала на турнира от Световната купа в Полша, където той ме победи, така че ще търся реванш на Европейското първенство, което е след 20 дни."

19-годишният италианец Пиетро Торе спечели турнира "Аспарухов меч" в Пловдив, след като победи на финала Реми Гариг (Франция) с 15:14. Торе демонстрира много силно представяне на полуфиналите и финала, тъй като и в двата случая изоставаше в резултата, но всеки път довеждаше боя до 14:14, след което печелеше - първо срещу Хийткок на полуфинала, а на финала и срещу Гариг.

Освен Хийткок до полуфиналите стигна още един германец - Леон Кузмин.

Турнирът "Аспарухов меч", кръг от Световната купа по сабя за младежи и девойки, беше излъчен на живо по B1B Box, а в неделя (13 февруари) може да гледате обзора на състезанието по B1B Box и TV1.