Нашумелият Колин Каперник ще се завърне в НФЛ, за да даде нов старт на кариерата си. Той е започнал да тренира с бившия си отбор Сан Франциско Фортинайнърс, след като през последните години така и не получаваше предложения за договор заради протестите си.

"Трудно се намира отбор, когато си един от най-мразените хора в САЩ. Сега тренирам активно, за да върна формата си. Искам да играя, това е моята страст. Не очаквайте да се откажа от принципите си. Ще продължа да протестирам. Расизмът трябва да бъде унищожен", каза Каперник.

Състезателят по американски футбол придоби популярност през 2014 година, когато отправи първите си по-остри послания против расизма. Каперник излиза от кожата на скъпоплатена футболна звезда и започва да гледа по друг начин на света през декември 2015-а.

Тогава в квартала Бейвю е застрелян Марио Уудс, след като полицията го обгражда. Убиват го на улицата, пред стотици свидетели.

През 2016 година започна да коленичи демонстративно преди началото на мачовете, когато се пуска химнът на САЩ. По този начин той изрази протест срещу расизма и дискриминацията.

"Колениченето не е обида към държавните символи, а призив към борба с расовите убийства. Казаха ми, че да седя е неуважително към ветераните, дали живота си за Съединените щати. Приех аргумента и затова коленичих на един крак. Мисля, че ясно показвам срещу какво го правя", каза той.

Спортната компания Найк дори сключи договор с него и пусна няколко провокативни реклами, които имаха подчертано антирасистка насоченост. Това доведе до вълна от недоволство и в интернет пространството се появиха клипове на хора, които горят артикулите си с логото на американската компания. Мнозина го обвиниха в омраза към белите хора.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Аз не деля хората на раси, а на добри и лоши. Обвиненията към мен са нелепи, расистите искат да отклонят вниманието от действията си, като хвърлят фалшиви обвинения по мен", заяви той.

През 2017 година той стана свободен агент. Причината, която посочи е, че федерацията не го допуска да се състезава заради формите на протест, които прилага. Каперник заведе дело срещу ръководните органи на федерацията, но го загуби.

Той се отдаде изцяло на активистка дейност.

Започна да помага за интегрирането на малцинствата и разрешаването на техните проблеми. Създаде кампания за набиране на средства за пострадали граждани от полицейско насилие. Превърна се в един от най-влиятелните активисти в историята на САЩ.

Мнозина го сравниха с Мохамед Али и Малкъм Х.

"Нито един отбор не иска да ме вземе, защото федерацията оказва репресия на отборите. Расистите в ръководството не искат да ми дадат демократичното право да играя", каза той тогава.

През 2020 година Каперник подкрепи активно движението Black Lives Matter, като дори оправда вандалщината и разбитите магазини.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Една запалена полицейска кола и един запален магазин не са по-ценни от живота на малцинствата. Не може да има мирни протести, когато ставаме жертва на дискриминация, когато ни убива собствената ни полиция, защото сме различни. Белите хора се правят, че всичко е наред, но то не е. Стотици невинни чернокожи бяха убити от американската държава. Това е геноцид", заяви той в социалните мрежи.

Каперинк остава една от най-противоречивите фигури в американския спорт. Неговото завръщане на терена със сигурност ще нажежи политическите страсти в страната.