Група от над 50 американски жени завежда най-голямото дело в историята на спорта зад Океана.

То ще е за над 1 милиард долара - срещу ФБР и държавата, покривала фактите около секс скандала с доктор Лари Насар в спортната гимнастика в страната.

Три от имената са ясни - суперзвездата на световната гимнастика Симон Байлс, Александра Райсман и Макейла Мароуни. И трите са олимпийски шампионки, като Байлс е най-титулуваната състезателка в този спорт изобщо.

Делото е пред официално влизане в американския съд, но е готово като обвинителен акт. В него се посочва, че спортните власти в страната, но най-вече ФБР, не са взели никакви мерки и са подценили сигналите, подавани нееднократно от спортистки за действията на Насар.

Скандалният специалист по медицина в спорта излежава присъди за общо 175 години в щатски затвор, като бе признат за виновен в блудство и сексуален тормоз и посегателства по над 60 случая с отделни състезателки.

Делото срещу него започна през 2015-а, но настоящото обвинение твърди, че ФБР и конкретни негови агенти са имали информация и сигнали за случващото се години по-рано.

"Аз и останалите момичета бяхме предадени от институциите, които трябва да ни пазят в тази страна - се казва в съобщение, разпространено от Мароуни, която уточнява, че говори от името на всички в съдебния иск. - Сигурни сме, че единственият път към справедливост е с действия в съда."

След внасянето на обвинението, ФБР ще има 6 месеца да подготви защитата си или да опита да потърси извънсъдебно споразумение.

То, очевидно, никак не би било евтино за организацията.