Белгиецът Яспер Филипсен спечели третия етап от Обиколката на Франция. Днес участниците караха 193,5 километра, стартирайки от Аморебиета-Ечано в Северна Испания и финиширайки в Байон в Южна Франция.

Филипсен, считан от мнозина за най-добрият спринтьор в света, стигна до етапната победа именно след спиращ дъха спринт във финалните метри на днешния ден. Той затвори сънародника си Ваут ван Аерт, като с този ход го прати опасно близо до рекламните пана край шосето и трябваше да изчака разглеждане на ситуацията, но в крайна сметка се стигна до решение, че в действията му няма нищо нередно и няма да бъде дисквалифициран.

Победителят днес завърши с време от 4 часа, 43 минути и 15 секунди, следван от Фил Баухаус (Германия) и Кейлъб Юън (Австралия).

Промени на върха в генералното класиране не настъпиха. Начело остава британецът Адам Йейтс (ОАЕ) с аванс от шест секунди пред съотборника си Тадей Погачар (Словения) и брат си Саймън Йейтс, който пък кара за отбора на Джайко.

Победата на Филипсен от отбора на Алпецин му даде 80 точки в класирането за най-добър спринтьор, където начело остава Виктор Лафей. Французинът от Кофидис има същия актив от точки. При катерачите лидер е Нейлсън Паулес от САЩ и отбора на Едюкейшън-ИйзиПоуст.

В един момент от днешния етап част от колоездачите отново имаха проблеми заради хвърлени по трасето предмети, след като вчера доста от тях се оплакаха от подобни неволи.

Утре предстои четвърти етап, отново равнине, с дължина 181,8 километра от Дакс до Ногаро.