Белгиецът Тим Мерлиер спечели първия етап от 90-ото юбилейно издание една от големите класики в колоезденето - надпреварата Париж- Ница.

Мерлиер, който е класически спринтьор, показа уменията си в последните метри, когато успя да се откъсне финишира с половин велосипед преднина пред останалите четирима конкуренти, борещи се за първото място.

Страхотен момент за 30-годишния Мерлиер, който в кариерата си има етапни победи от "Тур дьо Франс" и "Джиро д'Италия".

С него на подиума се качиха Сам Бенет от Ирландия и Мад Педерсен от Дания, като второто и третото им място бяха решени с фотофиниш.

Погледните обаче бяха насочени към момчетата в "тежка категория" - двете звезди и фаворити за крайната победа - Тадей Погачар и Йонас Вингегор.

От тях изпъкна Погачар, който в едно от изкачванията показа мускули и спринтира нагоре за шест бонус секунди, които заслужено си спечели.

В това изкачване победи Вингегор, а в последните километри двамата заедно решиха да се не месят на спринтьорите и не се включиха в битката за етапната победа.

Тяхната борба обаче е за крайната победа от всичките осем етапа, а към момента Погачар има аванс от шест секунди, което в подобна къса класика, може и да се окаже сериозен аванс.