Младата българска надежда в шахмата Белослава Кръстева бе много близо до световната титла в първенството до 20 години в Мексико.

Нашето момиче спечели бронзов медал, като до последния 11-и кръг от турнира имаше реален шанс да е шампион на планетата.

19-годишната Белослава отстъпи в този последен рунд с белите фигури на аржентинката Кандела Гекамбуру в 53 хода, като двете завършиха с равен актив от по 8.5 точки. Но победата в пряката партия позволи на южноамериканката да се поздрави със златото.

Среброто остана за американката Кариса Ип, която с победата си над ирландката Триша Канямарала в днешния ден също събра 8.5 точки.

Реално нищо не раздели като актив първите три състезателки - Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки - по 8.5, но допълнителите показатели не бяха в полза на българката.

Което по никакъв начин не намалява прекрасните впечатления от представянето на Белослава в Мексико Сити. Тя стартира турнира със седем победи и три ремита и се нуждаеше от само още едно реми, за да спечели титлата.

При младежите до 20 години единственият български представител на световното първенство Момчил Петков завърши с победа.

В 11-ия кръг добричлията спечели срещу индиеца Харшавардан и събра актив от 7 точки. С него той се нареди на 21-во място - също доста престижно, предвид огромната конкуренция от най-добрите млади шахматисти на планетата.

Това са още страхотни новини за българския шахмат, който се зарадва и на второто място на Нургюл Салимова в края на лятото, на Световната купа за жени в Баку.