Еган Бернал проговори за първи път за инцидента на 24 януари, когато се удари в автобус по време на тренировката си в Гачансипа, в родната му Колумбия.

Асът, който е печелил Тур дьо Франс и Джирото на Италия, е с над 20 счупени кости, перфорация на белия дроб, множество мускулни травми и т.н. тежки поражения от катастрофата.

Във видео интервю Бернал показа, че вече опитва да ходи сам, въпреки че това изглежда абсурдно само месец след инцидента.

Колумбийският колоездач описа за първи път случаите се в детайли:

"Беше нормална тренировка, аз карах напред, а зад мен имаше кола, която да ме ескортира. Пътят бе чист, влязох в спускането с 58 километра в час, но постепенно скоростта се вдигаше.

Вероятно ударих автобуса с 62 километра в час, поне така казват уредите на отбора. Ударът бе ужасен, болката бе ужасна. Всичко изчезна. Не можех да дишам, но тогава се появиха хората от колата и ми казаха да се успокоя.

Сякаш някой бе извадил всичкия въздух от мен, просто се задушавах.

Лекарите ми казаха след операциите, че просто животът ми е дал втори шанс. В повечето случаи такъв удар не ти дава втори шанс. Или е летален, или травмите на главата и мозъка са необратими. Аз имам огромен късмет, че не съм се ударил с главата напред.

Разбира се, че ще се състезавам отново. На какво ниво - това никой не може да каже. Но няма да се предам."