Днес, близо до второ кейно място на Морска гара - Варна, с официална церемония беше даден старта на кръга от Европейската купа по ветроходство в Клас Лазер, който се провежда от 2-ри до 4-ти октомври с домакинството на Община Варна, Българска федерация по ветроходство и СК "Черно море Бриз"".

В надпреварата ще вземат участие 40 състезатели от България, Украйна и Австрия, в двата олимпийски и един детски класa - Laser Radial, Laser Standard и Laser 4.7.

Сред официалните гости бяха областният управител Стоян Пасев, директорът на дирекция "Спорт" при Община Варна Кристиан Димитров и изпълнителният директор на сдружение спортни клубове Черно море Бончо Бонев.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С 30 СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО >>>

Президентът на българска федерация по ветроходство Росен Марангозов официално откри състезанието, което е част не само от официалния календар на Европейската федерация в клас Лазер, но и генерална репетиция за Европейското първенство, което ще се състои отново в Морската столица през 2021 от 15 до 22 май.

Така това състезание се явява и генерална репетиция за всички ветроходци, които искат да се запознаят с теченията и да проходят маршрута, можещ да им спечели европейското злато догодина, за което се очаква да се борят над 300 лодки. Лазер е един от най-динамичните и интересни класове. Достъпен за всички възрасти - от деца до ветерани, той е и най-практикуваният в световен мащаб с над 215 000 лодки.

Главен съдия на регатата е Тодор Иванов, а председател на протестната комисия Никола Александрова. Поради променлив вятър едва около 15:30 бе даден старт на първата от осемте, предвидени за регатата гонки.

В късния следобед се очакват и резултатите от гонките в първи състезателен ден.