Националите по биатлон на България ще започнат подготовката си за новия сезон без треньорите от Русия, които бяха назначени преди седмица от федерацията.

Главният наставник - Александър Касперович, и помощникът му Виталий Норицин, не могат да пътуват към нашата страна в момента заради ограниченията, предизвикани от пандемията с коронавирус.

Продължават да са в сила рестриктивни мерки за влизане у нас на граждани извън Европейския съюз.

Все по-малка е надеждата те да стигнат до София за 8 юни, когато е стартът на подготовката. Далеч по-реалистичен изглежда вариант Касперович и Норичин да успеят да се присъединят някъде във втората половина на месец юни.

Така работата на биатлонистите започва по новата методика, но без тези, които са я изготвили. Дистанционно те ще наставляват треньорите у нас, които да работят пряко със състезателите.

Руснаците още дори не са подписали личните си договори, тъй като не са идвали в България.

С решението на федерацията се създаде доста сериозно напрежение в руския биатлон, тъй като назначаването на Касперович не бе очаквано там.

У нас то също дойде като изненада, като се очакваше да се гласува доверие на перспективния треньор Михаил Клечоров, който постигна много силни резултати с девойките и юношите.

Изборът обаче падна върху опита - руснакът Касперович е с над 20-годишен такъв на най-високо ниво и е личен треньор на световния шампион Александър Логинов.