Българските национали по биатлон започнаха днес високопланински лагер на Белемкен.

Спортната база е събрала състезателите от първия ни тим, "Б" отбора, както и младежките национали. От тази година "А" отборът на България се води от украинеца Василий Мукшин и Мирослав Кенанов, "Б" съставът се подготвя под ръководството на Елена Дурчова и Вероника Григорова, а младежите тренират с доскорошния помощник треньор на националите Илиян Пенев и Димчо Мицов.

Условията на Белемекен в момента са добри и времето позволява усилена подготовка за новия сезон, информира БТА. Преди началото на новия зимен сезон българските състезатели ще участват на държавните шампионати по летен биатлон, който са насрочени за септември и началото на октомври.

Най-добрите ни биатлонисти - Владимир Илиев и Милена Тодорова отново тренират по отделна програма. Асовете потвърдиха, че следващата им голяма цел е Олимпиадата в Милано-Кортина 2026 г. Двамата са двойка в живота от дълго време, а от скоро чакат и дете. Терминът на Милена е през ноември, дотогава ще тренират заедно, като бъдещата майка набляга в момента приоритетно на стрелбата.

Тодорова възнамерява да отсъства съвсем кратко от състезания и ако всичко е по план още след края на предстоящия зимен сезон, през май следващата година да започне усилена подготовка за олимпийските игри през 2026 г.

Владимир Илиев също обяви тези дни решението си следващата му голяма цел да са игрите в Милано-Кортина, които ще бъдат пети поредни за световния вицешампион от 2019 г. в Йостерсунд.

Той ще участва в края на август на световното лятно в Словакия и оттам ще форсира към новия зимен сезон.

БФ Биатлон