Сега са осем. От днес в Мадрид ще се впуснат в битка, а на 5 юли късно вечерта трябва да остане само един. Като в безпощадните военни действия от средновековието, тук няма да има милост - ще оцелее само най-силният.

Претендентският турнир в шахмата започва на 16 юни в испанската столица, а резултатът от него ще е, че ще имаме името на последния (почти сигурно) човек, който ще се изправи за короната срещу Магнус Карлсен. Вече няколко пъти норвежецът намеква, че мачът за световната титла в началото на 2023-а ще е заключителният в неговата шахматна история.

Настоящият №1 и вече смятан от немалко експерти за най-добър във великата игра, защити на четири пъти титлата си, след като я спечели през 2013-а. Ако спечели и петата отбрана на короната, Магнус ще навърти 10 години на върха, а до следващата битка (в която може би няма да участва), ще станат и 12...

Той има достатъчно други дела, с които да запълва времето си - бизнесмен, пионер в еволюцията и доусъвършенстването на онлайн шаха, ръководител на големи проекти, които за последното десетилетие дадоха глобална популярност на играта, каквато тя не познава в цялата си история.

Но, всяко нещо с времето си. Турнирът в Мадрид от 16 юни до 5 юли ще противопостави 8 кандидати за слава. Победителят отива на мача за титлата. Ето всичко, което трябва да знаете за надпреварата:

Мястото

Паласио де Сантона е историческо място в столицата на Испания, построено е през 1730-а и е част от архитектурното богатство в центъра на Мадрид.

Гранитената барокова фасада, огромните зали с невероятни стенописи и таваните с позлатени обкови - всичко това няма да бъде достъпно за туристите в тези 19 дни, в които тук ще е домът на най-важната шахматна битка за годината.

Участниците

Дин Лирен (Китай) - успя да се включи в последния момент, въпреки че е реално първи по рейтинг след Карлсен в ранглистата. До преди 3 седмици не бе ясно дали Китай ще му позволи да пътува за Европа, като строгият режим на излизане от страната, свързан отново с пандемични условия, не позволяваше това. Но Дин направи и невъзможното, като пристигна на Стария континент в началото на месеца. Куриозно, той бе включен в осмицата на мястото на Сергей Карякин, който пък имаше правото да е на турнира, но е дисквалифициран заради подкрепата му за Владимир Путин и Русия, която гласно изразява.

Ян Непомнящи (Русия, състезава се като неутрален) - претендентът от последната защита на титлата на Карлсен, номер 7 в ранглистата и победител на същия турнир на Кандидатите от 2021-ва.

Според норвежкият хегемон - един от традиционно най-неудобните му съперници.

Алиреза Фируджа (Иран, вече Франция) - в събота ще навърши 19 години е и оценяван като следващото чудо на шахмата. От година се състезава за Франция, иранец по рождение и шахматно възпитание и образование. Трети в ранглистата, както и най-младият, стигнал до 2800 рейтинг на ФИДЕ, като би рекорда на Карлсен. Спечели Гран при в Швейцария, което автоматично му даде мястото в Мадрид (щеше да го има и без това с позицията си на №3 в ранглистата).

Фабиано Каруана (САЩ) - загуби с тайбрек битката за световната титла срещу Карлсен през 2018-а. Вероятно човекът, който най-много мъчи шампиона в преки сблъсъци, наричан от хора като Каспаров "най-силният теоретик в играта в момента". Четвъртият в ранглистата анализира като компютър всичко, случващо се в минали, настоящи и бъдещи партии. Понякога има проблеми в продължителни турнири, затова и не е смятан за големия фаворит в Мадрид.

Ян Кшищоф Дуда (Полша) - 16-и в световната ранглиста, но спечели Световната купа през миналата година и това му дава квота за Мадрид. Тогава елиминира Карлсен в полуфиналите и показа невероятна психика в серия от мачове срещу най-добрите. На 23 години, той е още един от онези, за които се говори като за бъдещ доминант в играта, ако задържи нивото си.

Embed from Getty Images

Теймур Раджабов (Азербайджан), участва с уайлдкард. Получи го, след като имаше право да играе на турнира на Кандидатите през 2020-а, но се оттегли, след като ограниченията около пандемията не му разрешиха да пътува. Като жест, ФИДЕ сега му даде правото на реванш с уайлдкард. Световен №13.

Хикару Накамура (САЩ) - световен №11. Най-известният стрийм онлайн шахматист на планетата, който има над милион последователи във всяка от социалните мрежи. Две години не бе играл класически шахмат, преди да се върне на Гран при сериите през 2022-ра и да ги спечели убедително. На 34 години е и, ако не успее в Мадрид и не стигне до мач за титлата, веротяно отново ще изчезне от света на класическата игра... за да иде във виртуалната такава.

Ричард Рапорт (Унгария). На 13 беше гросмайстор, но след това имаше период, в който оставаше далеч от светлините на прожекторите. Днес е вече на 26, а през тази година направи серия много силни турнири и е втори на Гран при сериите. Спечели една от тях - в Белград. Всъщност, това е градът, в който живее със съпругата си - сръбкиня.

Форматът

Играят се 14 кръга, като всеки се среща с всеки по два пъти - веднъж с черните, веднъж с белите. 120 минути за първите 40 хода е контролът на времето, след това има 60 минути за следващите 20, а за останалите (ако има такива) - 15 минути.

Ако двама шахматисти завършат на първо място има 2 партии по бърз шах (15 минути). Ако са повече от двама - играе се кръг като в редовната част от турнира и се определя победител.

На 16 юни е откриването, а на 17-и партиите са:

Дуда - Рапорт, Лирен - Непомнящи, Каруана - Накамура, Раджабов - Фируджа. Американското дерби е хитът на първия състезателен ден.

На 4 юли завършваме с:

Рапорт - Раджабов, Каруана - Фируджа, Лирен - Накамура, Дуда - Непомнящи.

На 5 юли е церемонията по награждаването и закриването на надпреварата.

Наградният фонд е 500 000 евро, като победителят взима 48 000 гарантирани, плюс 7 хиляди евро за всяка спечелена точка. Вторият печели 36 000 (+7 за точка), третият - 24 000 евро и т.н.

Ако Карлсен откаже да срещне победителя от този турнир, което също не е изключено при неясните планове на норвежеца, първите двама в Мадрид ще си оспорят световната титла в началото на 2023-а.

Embed from Getty Images