Варна ще бъде домакин на втория етап от BORA Sailing Championship от 2-ри до 5-ти юни. Събитието, популярно повече като Шампионската лига по ветроходство, е част от международен формат с над 300 участващи клуба, в 20 държави по целия свят.

Първият кръг за тази година се проведе също у нас - на язовир Искър, като след 11 проведени гонки и силна конкуренция, там шампион стана тимът "Ултрамарин".

Във Варна се очаква да се включат и нови отбори, които да се борят за точки в крайното класиране. Шампионите за еднотипни лодки на България, ще представят страната ни в квалификации и финали на Sailing Champions League през 2023.

Надпреварата се провежда във формат клубове срещу клубове - Fleet race с 4 еднотипни лодки SB20. Екипажите се ротират и сменят лодката за всеки кръг. Кратките и динамични състезателни кръгове създават истинска атракция на вода, поради което надпреварата е много интересна. Рефер на вода ще бъде едно от най-изявените имена в родното ветроходство - Явор Колев.

Очакват се рокади в разпределението на водещите позиции в класирането на клубовете през този втори за годината кръг - част от отборите, които заемат призовите места към момента няма да участват във Варна, за сметка на други. Това реално ще даде шанс на нови играчи да се борят за изкачване в ранглистата.

Целта на всички е да отидат на финалите на Шампионската лига по ветроходство.

Bora Sailing Championship ще се проведе точно пред пешеходната зона на Пристанище Варна, а всички граждани и гости на града са поканени да се докоснат от емоциите и спортно-техническото майсторство на най-добрите екипажи в България.