Името Гарет Томас може да не е особено популярно на широката спортна общественост, но при ръгби феновете това със сигурност не е така.

45-годишният бивш спортист години наред бе капитан на националния отбор на Уелс, държеше рекорда по изиграни мачове и се отказа след 100 двубоя за "драконите". В последните години обаче Томас е по-известен с активизма си за други каузи, отколкото с постиженията си на игрището.

През 2009 година, малко преди да сложи край на кариерата си, той призна, че е гей, a десетилетие след това обяви, че е HIV позитивен.

"Спомням си го все едно беше вчера. Направих си редовните изследвания, а после ми взеха кръв от пръста. 20 минути по-късно излязоха резултатите и ми казаха, че съм позитивен за HIV. Бях в шок. Попитах докторите колко живот ми остава. Тогава не знаех, но сега съм наясно с диагнозата", спомня си Томас, който мислел, че подобна диагноза означава смъртна присъда.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"Наистина си помислих, че получавам смъртна присъда. Но не е така. И много хора не го знаят. Няма да станеш HIV позитивен, ако някой те докосне. Или ако пипнеш дръжката на вратата след мен", добавя още бившият ръгбист. 

"Преминах през ужасни моменти, неведнъж съм обмислял самоубийство, но в момента се гордея с всичко, което съм. Животът ми сега е много по-важен, отколкото когато тичах на игрището", убеден е той. 

Томас е убеден в това - че колкото и да се гордее с кариерата си в ръгби, намира това, което прави сега за много, много по-важно.

А именно да помага на хората да се образоват и да живеят с изборите си.