Отборът с гръмкото някога име Вашингтон Редскинс има ново такова - Вашингтън Командърс, след като една година търси нова самоличност, притиснат да смени "расисткото" си наименование.

Една от институциите в американския футбол и сред най-популярните отбори от този спорт по света, повече от сезон игра като Вашингтонският футболен отбор в лига, в която името е парола. Редскинс, Каубойс, Пакърс, Пейтриътс - всички знаят кои са тези състави.

Червенокожите от столицата на Щатите обаче се подчиниха на натиска и махнаха това име от своето лого и емблема. И от днес са вече Командирите, след като над година търсиха сред хиляди предложения точната си нова идентичност.

"Това име отговаря на тежестта и популярността на този 90-годишен клуб", обяви президентът Джейсън Райт. Той разкри, че така всякакви противоречия със спонсорите, включително генералния - гиганта за куриерски услуги FedEX, вече са изгладени.

Вашингтон продължава да е невероятен спортен бранд - пети най-високо оценен в НФЛ, като в момента стойността му е малко над 4,2 милиарда долара.

Въпреки сътресенията около името и факта, че в 17 от последните 23 сезона е извън плейофите и се представя посредствено.

Може пък проблемът да е бил в името... Не и ако питате феновете, които протестираха срещу смяната и днес, докато вървеше официалната церемония по представянето на новия бранд.