Комисия на Международния съюз по биатлон (IBU) призна бившия ръководител на организацията Андерс Бесеберг за виновен в укриване на допинг проби на руски спортисти, съобщават от централата.

Виновна е и бившата генерална секретарка на организацията Никол Реш.

Според комисията, Бесеберг и Реш са защитавали интересите на Русия, особено в антидопинговия контекст, без основателна причина.

Бесеберг беше президент на ИБУ между 1993 и 2018 година.

"Пълното отсъствие на основните предпазни мерки за корпоративно управление, прилагани по-рано в IBU, означава, че бившето ръководство може да работи без ограничения и баланси, без прозрачност и отчетност. Докладът показва защо всички решения за почтеност трябва да бъдат приети от независим орган, който се занимава изключително със защитата на етичните ценности на спорта, а не от Изпълнителен съвет, който е изправен пред конфликт на интереси", каза председателят на комисията Джонатан Тейлър

Окончателното решение относно санкциите срещу двамата бивши ръководители ще бъде обявено допълнително.

През декември 2018 година разследващите пристигнаха в базата на руския национален отбор в Хохфилцен (Австрия) по време на старт за Световната купа, за да разследват възможни нарушения на антидопинговите правила, извършени по време на световното първенство през 20170а в Хохфилцен. Причината за подозрението беше кореспонденция между Бесеберг и Реш.