Един от най-важните хора за последния от многобройните успехи на Том Брейди се отказва от спорта едва на 28 години.

Разбира се, вероятно не сте чували за него, но Али Марпет е ключов играч на Тампа Бей Бъканиърс в Националната футболна лига. Или - беше, защото от тази сутрин обяви оттегляне от спорта.

Марпет е това, което в американския футбол наричат "гард". Той е човекът, който пряко отговаря за това куотърбекът да не бъде пометен от нахъсаните противници и да има така необходимите му 1, 2 или 3 секунди, за да хвърли топката и да оркестрира атака.

Гардът е неблагодарна позиция - почти никой дори не знае името ти, не си звезда, а без теб реално отборът не може.

Embed from Getty Images

Марпет се оттегля на 28 години и се отказва доброволно от минимум 20 милиона долара, които му бяха гарантирани от последните 2 г. на контракта му с Тампа. Той бе предпазната ограда пред Брейди през сезон 2021, когато тимът стана шампион.

Избиран в две поредни години в Про боул селекцията - най-добрите от всеки тим, за които гласуват феновете, нещо като Мач на звездите след сезона.

"Не мога да продължавам така, унищожавам тялото си - разкри Али след новината, която шокира феновете на този спорт. - Първото ми притеснения бяха контузиите на главата, които имат последствия дълго, след като си се отказал.

После идват колената, ахилесите, гърба, раменете - всичко. Освен това не мога да издържам тази тежест. Тежа 136 килограма, въпреки че тренирам като звяр.

Позицията ми предполага да съм толкова широк и огромен. А това е ужасно трудно за тялото ми."

Като цяло, отказването може и да е изненадващо. Но ако се задълбочим, виждаме картината на един нетипичен спортист на такова ниво. Марпет има отлична диплома по икономика и вече е решил - заминава да работи в Ню Йорк по специалността си.

От три години извършва доброловческа работа в клиники, защото сестра му е медицински работник, а покрай пандемията е разбрал от първа ръка колко напрегната е тази работа.

Паралелно е записал да учи за още една магистърска степен - по психология, като специалността е Психическо здраве и семейна терапия. Иска да са усъвършенства постоянно, а играейки футбол това не е имало как да се случи.

А тези 20 милиона долара? Е, струва си да ги откажеш, когато имаш достатъчно широк хоризонт на визията за бъдещето си и идея да започнеш напълно наново.

И да рискуваш - защото несъмнено именно това прави Али Марпет, който сам сваля ореола си на звезда от НФЛ. 

Embed from Getty Images