Българският олимпийски комитет отличи изтъкнатия организатор и двигател на спортни събития в страната Анатоли Илиев със "Специален медал".

Наградата се връчва за цялостната му дейност и заслуги в инициирането на спортни събития за деца и младежи по приоритетните олимпийски програми, както и във връзка с 60-годишния му юбилей, който е в събота.

Илиев е основател и председател на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, която от десетилетия е единствената организираща държавни първенства и турнири за младите хора със специфични потребности.

Наградата бе връчена от олимпийската шампионка Здравка Йорданова, член на Изпълнителния комитет на БОК. Йорданова, която е една от първите две български жени спечелили олимпийско злато, припомни заслугите на Илиев в развитието на спортния мениджмънт у нас съобразно модерните световни тенденции.

"Олимпийската ни общност оценява това, което прави Анатоли за спорта в България. Безценна е помощта му в организацията на младежките олимпийски фестивали, маратонските бягания, браншови спартакиади и градски спортни празници.

В последните години той е в основата на добилата огромна популярност инициатива "София - европейска столица на спорта", осигуряваща допълнителни възможности за активен и здравословен начин на живот", каза Йорданова в краткото си приветствие.

От своя страна Илиев благодари за отличието и заяви, че го приема като признателност, но и стимул за бъдещата му дейност.

"Спортният мениджмънт, управлението на спортни обекти и федерации, както и организирането на състезания придобиват все по-важно значение в съвременното общество. Дълги години това бе подценявано, но съм убеден, че у нас има огромни резерви в тази област за да можем да предоставим на хората - и най-вече на младото поколение - нови и нови опции за спорт и здраве," заяви той.