Боксът направи решителна и наглед самоубийствена крачка към отпадането си от олимпийската програма.

Това се случи след отказа за нови избори на Международната федерация, президент на която остава руснакът Умар Кремльов.

На извънреден конгрес е Ереван, 106 делегати отказаха да има избори за нов президент, с което оставиха руснака на поста, а това може да струва скъпо на бокса като спорт.

Споровете около личността на Кремльов не са само заради руското му гражданство, но и заради начина, по който той бе избран за президент на последните изобри. Това се случи в началото на годината в Истанбул, когато опонентът му Борис ван дер Форст бе обявен за нелигитем и в ролята си на вече единствен кандидат, Кремльов спечели изборите.

Ван Дер Дорст обаче обжалва и спечели делото в Спортния арбитраж в Лозана, което означаваше, че при всички положения трябва да има нови избори за президент.

Подобна бе и позицията на някои от водещите спортни сили в света като САЩ, Великобритания и Франция, но със 106:36 гласа, бе решено избори да няма и Кремльов запази поста си.

Международната федерация по бокс вече бе изключена от провеждането на олимпийския турнир в Париж през 2024 г. Очакванията са, че тези действия на делегатите ще означават, че от 2028-а един от традиционните спортове окончателно ще отпадне от олимпийската програма.