На 43 години си отиде Дмитрий Василенко, легендарен гимнастик на СССР и Русия, стигнал до олимпийска титла в Атланта 1996. Осем дни преди да навърши 44, големият спортист загуби битката с латералната склероза, известна още като Болест на Лу Гериг.

Василенко е шампион с отбора на Русия от игрите преди 23 години, а има и сребро, и бронз от Световни първенства. През 2000 г. в Сидни също пътува с отбора, но остава резерва. Златен медалист и от Игрите на добра воля през 1994-а.

Съдбата не го жали и преди да бъде диагностициран с ужасното заболяване, с което живя близо десетилетие. Дъщеричката му почина на 19 месеца без да има никакви здравословни проблеми преди това - сърцето и спря внезапно.

От 2001 г. живееше във Франция със съпругата си, а от 9 години нейното семейство основа фондация за подпомагане на хората със заболяването, с което се бореше и Дмитрий. През 2012-а бе в реанимация и едва оцеля след остра криза, но след това вече не можеше да диша без помощна апаратура. В последните 7 години бе под 24-часово лекарско наблюдение в дома му.

"Заболяването ми не е от спорта", бе казал в едно от последните си интервюта пред руски медии, още през 2009-а.

Оказа се, че е изключително рядка форма на болестта, при която мозъкът е почти незасегнат, но тялото постепенно спира да получава каквито и да е сигнали от него и се парализира напълно.

"Сбогом, приятелю! Благодаря ти за всичко. Дима вече го няма, не е с нас. Нека земята го приеме благосклонно. Благодаря на всички, които помагаха и се молиха за него през годините. Ще се молим за душата му, съболезнования на близките", написа в Инстаграм най-голямата звезда от онзи руски тим - Алексей Немов.

Под снимката на отбора с медалите от Атланта (горе).