Юсеин Болт за първи път коментира революционните и спорни нови обувки в леката атлетика, наречени вече "бързите шпайкове". С тях падат рекорди в не една дисциплина и много експерти смятат, че не са съвсем легални и честни спрямо онези, използвани досега. Но са разрешени...

Великият Болт, който държи умопомрачителното 9.58 секунди като най-добро постижение на 100 м в историята, за момента не смята, че този рекорд е застрашен дори и със супер шпайковете. Но има мнение по темата, включително и с прогноза за колко той би бягал стоте метра с обувките, които не съществуваха по неговото активно време на състезател.

"Спорихме с приятели и бивши колеги за това - каза Болт пред английския "Гардиън". - Как бих могъл аз да давам мнение дали са легални или не, след като Световната асоциация ги е разрешила? Дали ми е приятно или не?

Спомням си, че открай време опитват да направят шпайковете за лека атлетика максимално добри и бързи. Може би просто този път са го постигнали.

Не се притеснявам, че рекордът ми е застрашен. Не мисля. Виж, ако аз бях сега на пистата в разцвета на силите си, и то с новите обувки... Мисля си, че със сигурност щях да бягам стоте метра под 9.5 секунди. Без никакво съмнение. Щях да съм доста по-бърз."

Болт говори и по темата за расизма, след като МОК официално забрани политически и демонстративни жестове по време на игрите в Токио.

"Не знам дали това е точният подход - каза Светкавицата от Ямайка. - Ако вярваш, че нещо ще помогне в тази битка, прави го. Покажи го. Ако някой на пистата иска да вдигне ръка, да коленичи, защо не? Това са няколко секунди и за него определено означава нещо. Би трябвало да оставят всеки сам да решава."

И още една любопитна тема - на 13 юли Юсеин се завръща на пистата за лека атлетика, но на 800 метра. Дистанция, която никога не е била "неговата". Става дума за рекламно видео, което ще се заснеме едновременно в Ямайка и САЩ, като се излъчва чрез социалните мрежи и YouTube в целия свят.

В него предизвикателството пред Болт е да избяга 800-те метра толкова бързо, че да изпревари услуга на компанията CarMax от Щатите, която обикновено отнема под 2 минути онлайн. Атлетът призна, че неговото време принципно на 800-те метра е около 2 минути и 5 секунди, но след тренировките от последните седмици ще слезе под двете минути.

"В последните три години говорим с треньора ми за евентуално завръщане на пистата и в 100-те или 200-те метра. Не за състезания от най-висок ранг, но за някои демонстративни или от по-ниска категория. Чудя се обаче дали си струва, когато не се бориш за злато с най-силните. И засега тези идеи пропаднаха", разкрива Болт.

 

Снимки: Getty Images/Guliver Photos