Борбата се оцени с "отличен" за представянето на България на Евро 2019 в Румъния, завършило в неделя.

Президентът на федерацията Христо Маринов отличи най-вече женския отбор. Съставите ни спечелиха общо 6 медала на състезанието, като Тайбе Юсеин и Биляна Дудова взеха злато.

"Поздравявам нашите медалисти, благодаря на тях и на техните треньори за труда и търпението в последните месеци - каза Маринов. - Радвам се, че при жените вече имаме отбор, защото е едно да разчиташ на няколко категории за медал, а друго е да имаш отбор. Подробни и индивидуални анализи няма да правя. Ще кажа само това, че се надявам да спечелим максимален брой квоти за олимпиадата."

Армен Назарян също бе доволен, като разкри една от причините за доброто представяне.

"Вижда се разликата от лагери, които правим с чужденци. Можехме да вземем още медали и се надявам да го направим на световното първенство", каза селекционерът на националния отбор в класически стил. Аз съм максималист и искам да имам по двама или трима борци в категория. Искам да включа в подготовката Иво Ангелов и други момчета, защото винаги трябва да имаме по двама-трима, за да може всички да тренират за олимпиадата."

Спортист на годината за 2018-а Тайбе Юсеин също направи своя анализ на приключилото първенство.

"Преди самото първенство бях притеснена, но след първата среща усетих увереността, от която имах нужда. След схватката с украинката вече знаех, че няма кой да ме спре по пътя към втората ми европейска титла - каза Тайбе. - Успях да я победя, а след това се справих и с азерката за по-малко от минута. Това беше преломният момент и вече знаех, че няма какво да ме спре."