След като в Англия се завърна футболът, а вече се изиграха и демонстративни мачове по тенис с участието на Анди Мъри и Дан Евънс, британците си чакат и любимия добър, стар крикет.

Играта, която се гледа с огромен интерес и почти религиозна любов в страни като Англия, Австралия, Индия, Пакистан, Южна Африка и Нова Зеландия, засега не може да рестартира след паузата. Поне не и във Великобритания.

Състезателите по крикет тренират, но мачове няма. Причината - премиерът Борис Джонсън е убеден в мнението на медицински експерт, който му е дал подробен доклад, че ... топката за крикет е възможен преносител на вируса Covid-19.

През идната седмица трябва да се поднови сезонът в първенството между графствата, но Джонсън изключи такъв вариант. Той обяви, че от 4 юли са отворени кина и пъбове в Англия, но крикет няма да се играе.

"Проблемът е, надявам се всеки го разбира, че топката е естествен вектор на заразата - каза премиерът, запитан от ръководителите на играта в страната за причините. - Много добре е обяснено в научните доклади, които получихме по въпроса. Работим по това да направим крикета по-сигурен срещу вируса, но засега нямаме решение."

Отговорът на Борда на крикет федерацията бе незабавен:

"Нашият спорт не е контактен, с изключително малък риск за директен сблъсък, което го прави много по-сигурен и защитен от заразата, в сравнение с други спортове. А те са разрешени и в тях вече се играят срещи. В тях също има топка, което ги прави много подобни на нашия случай."

Играта крикет наистина е почти лишена от физически контакт, а разстоянията между играчите рядко са под 2-3 метра.

Топката се хвърля от един състезател, отиграва се с бата от друг и се хваща от трети, което очевидно е причина за научния доклад по въпроса с нейния потенциал като преносител на заразата.

Ситуацията обаче е леко куриозна, при условие, че във футбола и тениса топката също се отиграва с крака, ръце и други части от тялото от поне двама състезатели.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos