Европейската шампионка в многобоя от Баку 2023 Боряна Калейн спечели сребърни медали на финалите на бухалки и на лента на 40-о Световно първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия. Така България има до момента три отличия от шампионата, след като късно снощи Стилияна Николова взе бронз на финала на топка.

Възпитаничката на Марияна Памукова показа много танц, техника и артистичност в композицията си с лента и беше оценена с 31.850 точки, информира БТА.

За Калейн това са първи индивидуални медали в кариерата при четвъртото й участие на първенство на планетата. Така тя си направи страхотен подарък за 23-ия рожден ден, който отпразнува в сряда. Освен това, родната грация завоюва и квота за олимпийските игри в Париж 2024.

Четвърта световна титла от Валенсия взе Дария Варфоломеев (Германия), която стана шампионка и на финала на лента с 33.350 точки. Преди това тя триумфира на обръч, на топка и на бухалки. Трета се нареди Екатерина Веденеева (Словения) с 31.100 точки.

В първия финал за деня 23-годишната Калейн също взе сребърното отличие. Тя изигра много силно и артистично "испанските" си бухалки и първоначално получи 33.350 точки, от които 16.300 за трудност. От българския щаб подадоха контестация за трудност с уред и с тяло, която беше уважена и оценката й беше повишена на 33.550 (16.500 за трудност). Така грацията се окичи със сребърния медал.

БТА

Стилияна Николова допусна неточности и с 32.050 точки (15.800 за трудност) се нареди на шесто място в този финал. От щаба ни също подадоха контестация, но тя беше отхвърлена и оценката й остана непроменена.

Световна шампионка на бухалки отново стана Дария Варфоломеев (Германия) с 34.350 точки. Трета се нареди Виктория Оноприенко (Украйна) с 33.550 точки, след като й нейната оценка беше повишена след обжалване на съдийското решение. Оноприенко има същата оценка като Калейн, но по-малко за изпълнение - 8.300 срещу 8.450 за българката.

Във временното подреждане за отборната титла България продължава да води със сбор от 267.450 точки, преди Германия с 261.950 и Италия с 255.700 точки. Общата оценка се формира от осемте резултата на индивидуалните състезателки и двете на ансамбъла.

Днес първенството продължава с квалификации/финал на многобоя при ансамблите, след което ще бъдат наградени и призьорите в отборната надпревара. Българският ансамбъл е във втория поток, който започва в 19.00 часа българско време. В тази група са още тимовете на Италия, Азербайджан, Израел, Украйна и други. Надпреварата се излъчва пряко по БНТ 3.