Фернандо Рейс, най-добрият бразилски щангист в последните години, няма да участва на Олимпиадата в Токио. 31-годишният Рейс, който е със статут на легенда в родината си, е дал положителна допинг проба, съобщават от местния олимпийски комитет.

Близо 150-килограмовият тежкоатлет е хванат с хормон на растежа и е изключен от бразилската олимпийска делегация. Положителният тест Рейс е дал на 11 юни. От бразилския олимпийски комитет подчертават, че една от основните им цели е да се борят със забраненените стимуланти.

Рейс има три златни медала от Панамериканските игри, както и още четири титли от Панамериканския шампионат. Има и една титла от шампионата на Южна Америка през 2014 година.

Най-значимото му постижение е третото място на световното първенство в Ашгабат през 2018 година.

Това не е първо подобно провинение за Рейс, който бе хванат с допинг и през 2011 година, когато бе аут за шест месеца заради наличието на метилхексамин в организма му. Той има две олимпийски участия - в Лондон 2012, когато остава единадесети в категория над 105 килограма и в Рио през 2016 година, когато е пети, отново в същата категория.