Микаела Шифрин пренаписа историята на Световната купа в ски алпийски дисциплини, след като победи в слалома под светлините на Шладминг.

Вечерното състезание в култовия австрийски ски център остава завинаги в паметта на всеки фен и на американката, която дори не опита да спре сълзите, рукнали след края.

Нейната победа е №47 в слалома за Световната купа и с нея тя надмина Ингемар Стенмарк, с когото досега бяха равни на върха с по 46 успеха в една отделна дисциплина.

Шифрин изпревари с 15 стотни голямата си съперничка и лидер за Големия кристален глобус Петра Влъхова, след като изоставаше на близо половин секунда и бе пета след първия манш. Американката навакса с невероятно каране във втория и вдигна триумфално ръце - за първи път от ноември тя печели старт от Световната купа, общо втори за сезона.

С второто място Влъхова си осигури титлата в слалома с преднина от 220 точки, която вече не може да бъде наваксана. Но тази вечер принадлежи на Микаела, която плака дълго след финала.

"Напоследък това ми се случва често - каза пред камерите победителката. - Плача по какви ли не поводи, за съжаление рядко са позитивни като този. Това е специално място за всеки скиор и да го направя тук, да бия рекорда тук... Това е невероятно."

Тя се завърна и след карантина и прекаран ковид, който я извади от предишните два старта в Световната купа.

Предстои участие на зимната Олимпиада Пекин 2022 през февруари, където - несъмнено - отново се задава битка с Петра.