Британецът Марк Кавендиш от отбора на "Декьонинк-Куик Степ" изравни смятания за вечен рекорд на легендата Еди Меркс по брой етапни победи в Обиколката на Франция.

Той спечели 13-ия етап с дължина от 219,9 километра от Ним до Каркасон с отличен финален спринт и така за 34-ти път в кариерата си пресече първи финалната линия в "Тур дьо Франс". Това бе четвъртата му етапна победа от началото на тазгодишния Тур. До момента 34 победи в най-голямото колоездачно състезание в света имаше единствено белгиецът Еди Меркс, който е и петкратен носител на "жълтата фланелка".

36-годишният Кавендиш спечели с време от 5 часа, 4 минути и 29 секунди. Втори остана съотборникът му Михаел Морков (Дания), а трети завърши белгиецът Яспер Филипсен от "Алпесин-Феникс". 36 километра преди финала Кавендиш трябваше да смени велосипеда с, а километър по-късно същото направи и Филипсен.

За съжаление и днешният етап бе белязан от падане. 65 километра преди финала в Каркасон масово падане завърши с отпадането на германеца Роджър Клуге и британеца Саймън Йейтс.

Снимка: AP/БТА

Начело в генералното класиране остава словенецът Тадей Погачар ("Обединени арабски емирства"), който запазва "жълтата фланелка" за пореден ден. Той има преднина от 5:18 минути пред колумбиеца Ригоберто Уран от "Едюкейшън Фърст". Трети на 5:32 минути е датчанинът Йонас Вингегор ("Йъмбо-Висма"), като той изпреварва само с 1 секунда еквадореца Ричард Карапас от "Инеос".

С днешната си победа Кавендиш увеличи на над сто точки преднината си за "зелената фланелка" за най-добър спринтьор. Британецът има 279. Втори със 178 точки е австралиецът Майкъл Матюс от "Байкексчейндж", а трети със 171 е Филипсен.

В класирането при катерачите първи с 50 точки и "бялото трико на червени точки" остава колумбиецът Наиро Кинтана ("Аркеа"), а втори с 43 точки е белгиецът Вут ван Аерт от "Йъмбо-Висма". Канадецът Майкъл Уудс ("Израел Старт-ъп Нейшън") е трети с 52 точки.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos