Британското правителство обяви, че няма никакви основателни причини да се посяга на спортния календар заради опасност от епидемия с Covid-19.

Среща днес между спортни шефове в Обединеното кралство и представители на здравното и културното министерства, стигна до извода, че не "е добре да се паникьосваме и да избързваме с решения, които не са наложителни".

"Ситуацията без съмнение е странна и трябва да сме внимателни - призна шефът на ръгби в страната Бил Суини. - Но няма нужда от паника."

Държавният секретар по културата и спорта Оливър Доудън призна, че за момента няма опасност спортният календар да бъде променян или повлиян. Не се налага и затваряне на състезания или мачове, както и отменянето им, като се смята, че тази позиция няма да бъде променена поне в следващите 14 дни.

До днес официално е извество, че 319 души във Великобритания са дали позитивни резултати на тестове за коронавирус, а смъртните случаи са 3.

"Не мога да коментирам неща, които са за момента спекулативни или в сферата на догадките - каза изпълнителният директор на Висшата лига Бил Буш. - Обсъждани бяха степента на готовност и евентуални мерки, но не и мачове без публика или отлагането им."

Няколко клуба вече наложиха такива рестрикции за своите домакински мачове.

На тях няма добре познатите деца-талисмани, които да извеждат за ръка футболистите, поставени са десетки апарати за дезинфекция при входовете на стадионите, а самите играчи не се здрависват в традиционното ръкостискане преди двубоите.