Спортистите с положителна проба за канабис или кокаин, които са уличени по време на състезание, няма да бъдат наказвани строго.

Това се обмисля като мярка, която да се предложи на Световната антидопингова агенция WADA, а новината съобщиха в Англия представители на местните власти за борба със стимулантите.

Именно Британската антидопингова агенция инициира идеята, като аргументът е, че това не е допинг, а част от начините един атлет да разпусне и да се чувства добре по време на важна надпревара.

Изобщо не изглежда сигурно, че WADA ще приеме британското предложение, но наказания на Острова може да налага местният орган.

Нововъведението се обсъжда от юни, когато шотландският спринтьор Люк Трейнър бе наказан за 2 години заради употреба на кокаин. С канабис са хващани през годините куп звезди в спорта, включително Майкъл Фелпс, рекордьор по олимпийски златни медали в историята (горе).

В същото време WADA подготвя промени, които вече да са валидни за целия свят.

Те включват по-дълги наказания за спортисти, които са извършили друг тип прегрешения - като например скриване от тестове, подаване на грешна информация към антидопинговите власти и повторно уличаване със стимуланти.