Сериозен ръст на "черното тото" в спорта се наблюдава по време на световната пандемия от коронавирус, заключиха разследващите експерти.

Макар в световен мащаб да са се изиграли в пъти по-малко спортни срещи през този период, а много спортове да бяха напълно отменени за няколко месеца, засечените подозрителни залози са повече от предишни години.

Съмнения са породили над 600 000 залога за големи суми от 26 спорта през цялата 2020-а.

Естесвено, че най-голям процент от тези съмнителни залози са във футбола и тениса, където обичайно са най-голмите скандали с "черно тото". През изминалта година обаче се забелязва огромен ръст в предпологаемото уреждане на мачове в електронните спортове, тениса на маса и волейбола.

Според разследващите обяснението е много просто. То е, че пандемията се отрази изключително лошо на спортистите и клубовете от финансова гледан точка, като много от тях са се изкушили да тръгнат по този път.

Най-много детайли бяха разкрити около футболните разследвания. Все пак те са тези, които предизвикват най-голям интерес сред феновете.

Страните с най-много засечени нарушения са Русия, Бразилия, Виетнам, Чехия и Армения. Като тук не става въпрос за официални мачове от местните първенства, а за десетките контроли, които се играха през многото прекъсвания на шампионатите.

Според разследващите именно тези контроли, организирани без никакъв контрол по тренировъчните игрище и погрешно включени в букмейкърските тиражи, са се превърнали в огнище на "черното тото".

В това число влизат отбори, отделни играчи и рефери, като в повечето случаи са замесени клубове, за които е известно, че изпитват сериозни трудности по време на пандемията.

Често използвана практика е назначаването на чуждестранни рефери за въпросните контроли. Те свирят мачовете, като най-често се грижат за бройя на головете и картоните, а веднага след това отлитат към родината си, много преди да пристигне сигнала и да могат да бъдат разпитани от местните власти.

От всичките 600 000 съмнителни залога, бройката на изключтелно притеснителните мачове е 661. Смята се, че при тях със сигурност става въпрос за някакъв вид манипулиране на изхода, като докладите за тези срещи вече са предадени на местните власти.

Все пак остава сериозен проблемът с реалното доказване на подобни престъпления пред съда, защото освен самопризнание на замесените, на този етап няма как да се докаже, че дадено действие на спортист или рефер по време на мача е умишлено, а не плод на чисто спортно-техническа грешка.