Полемиките не стихват зад Океана около името на О Джей Симпсън, който си отиде от света преди дни на 76 години. Някогашният ас от американския футбол и популярен актьор раздели Америка през 1995-а, когато бе обвинен за двойно убийство. Цялата страна гледаше на живо по телевизията полицейското преследване на Симпсън, а после той бе оправдан след процес, следен по целия свят.

Е, все пак влезе в затвора години по-късно за 9 години, след като бе обявен за виновен за грабеж и отвличане.

Но дискусиите тези дни не са около това убиец ли е О Джей, нито около "номера с ръкавиците", оказал се ключов за процеса през 1995 г. Тогава демонстрация в съда показа, че гумените ръкавици, намерени на местопрестъплението, не стават на огромните ръце на обвиняемия. И до днес близките на жертвите спорят, че е допусната манипулация.

Сега полемиките са около това защо продължава Симпсън да е част от Залата на славата на американския футбол, въпреки че е осъден престъпник, а - според мнозина, въпреки че не е доказано - и човек, отнел животи?

Според организацията NFL обаче казус няма. В правилата за приемане в Залата на славата няма клауза "характер", каквато включиха в бейзболната. Тя изключва от елитната компания хора, които не отговарят на условия в живота си извън терена.

В американския футбол нещата са разделени - играчите са си играчи, а какво става извън игрището, не влияе на това дали са част от Залата на славата.

"Невероятно е", възмути се бащата на една от жертвите на двойното убийство - Рон Голдман. И днес семейството на загиналия младеж твърди, че извършителят е ясен - футболната звезда от миналото.

Симпсън (№32) като играч в края на кариерата му със Сан Франциско

Снимка: AP/БТА

Един от най-известните журналисти, отговарящи за американски футбол и отразяващи случващото се в него вече четири десетилетия - Дан Помпей, написа в The Athletic:

"Защо бюстът му продължава да е в Залата на славата? Това е въпрос, на който всички търсим отговори. Вероятно всички без легендите на играта и хората от ръководството на NFL. Те изглежда нямат нищо против."

При приемането на играч в Залата, неговият бюст влиза в редицата на такива на останалите легенди. Снимката как О Джей позира със своя през 1985 г., шест години след края на активната му кариера, още продължава да е актуална в Щатите. Той играе 10 сезона в Националната футболна лига с екипите на Бъфало Билс и Сан Франциско 49, като при приключването с активната кариера е втори във вечната ранглиста по пробягани ярдове с топката. Суперзвезда, Симпсън почти веднага е приет в Залата на славата, а после стартира филмова кариера в Холивуд.

"Единственият критерий да си в Залата на славата на NFL, е да си допринесъл достатъчно като играч, треньор или в друга длъжност, за играта и нейното развитие", пише в правилника. Това е леко смущаващо, когато гледаме името на О Джей Симпсън. Но е факт, който очевидно няма да се промени. Хиляди запитвания са отправяни през годините, но хората от организацията са непреклонни", пише още Помпей.

Така О Джей остава до Джо Монтана, Джери Райс, Дан Марино и т.н. - стотици имена, прославили спорта американски футбол. Спорно е доколко това на Симпсън в тази компания дава същия позитивен имидж на играта.

О Джей с бюста му при приемането в Залата на славата през 1985-а

Снимка: AP/БТА

 

ИЗБРАНО