Част от българските лекоатлети се прибраха от Токио. Тихомир Иванов и Габриела Петрова разочароващо отпаднаха още в квалификациите на високия скок при мъжете и тройния скок при жените.

Иванов призна при кацането си, че дълго време се е колебаел дали изобщо да пътува до Токио заради здравословните проблеми, измъчвали го три седмици преди Олимпиадата.

Неговият треньор Георги Гетов дори направи доста шокиращо разкритие, че Ивано е можело да завърши с патерици заради предприетия риск.

"Поради така стеклите се обстоятелств ние решихме да рискуваме на това състезание. Все още не знаем какъв е проблемът с контузията на Тихомир, в процес сме на диагностициране. Но това нещо ни попречи да реализираме това, за което е подготвен. Тихомир застана мъжки, неочаквано за мен това беше най-добрият изход от това съсгтезание, защото той можеше да излезе на патерици от него. Наистина мъжки постъпи, показа своя дух, своя характер и най-вече опитахме се да направим невъзможното, което наистина той го направи", заяви Георги Гетов.

Самият Тихомир Иванов коментира ситуацията така:

"Мина ми през главата да не участвам в деня, когато се получи контузията. Обаче след това имахме доста време да поработим и психологически върху това, за да не се отказвам и не само с треньора, но и с хората около мен. Всъщност много малко хора знаеха, че не се чувствам така както преди 20 дни, но успяхме да поработим психологически аз да отида в Токио с идеята, че ще скачам и ще дам максимума от себе си.

И наистина дадох максимума от себе си. Просто след самото състезание бях много афектиран, защото видях с какви височини се влиза във финала и ми стана много тъжно, защото това са резултати, които си скачахме на тренировка, точно когато се контузих".