Тристранен турнир на супершампионите в овчарския скок ще събере пред мониторите стотици хиляди фенове на леката атлетика в неделя.

Арманд Дуплантис, който е новото чудо на спорта с две подобрения на световния рекорд от 6.16 и 6.18 см през февруари, инициира идеята.

Тя вкючва настоящият световен шампион в дисциплината - Сам Кендрикс от САЩ, както и Рено Лавилени (Франция), който взе олимпийското злато преди 8 г. в Лондон, а и държеше рекорда до намесата на чудото Дуплантис преди 2 месеца.

Тримата ще се състезават от собствените си градини, а на стадион за атлетика. Те ще скачат пред камера, а целта е да преодолеят височината от 5 м възможно най-много пъти в рамките на 30 минути.

Кендрикс ще се състезава от дома си в Оксфорд, щата Мисисипи, Лавилени - от къщата си в Шаренти, Франция, а шведът Дуплантис - от американското имение на семейството си.

Световната федерация по лека атлетика ще излъчи чрез стрийм на живо състезанието между тримата асове в овчарския скок. В каналите на организацията в социалните мрежи и YouTube се очаква да гледат десетки хиляди.

"Ще бъде шоу, гледайте ни - каза Дуплантис, който е навил другите двама атлети за надпреварата. - А и е важно да спечеля. Същото смятат и те. Никой не иска да губи това състезание."

Световната атлетика анонсира шампионския турнир като 'Ultimate Garden Clash' - "Надпревара в градината". Той ще е от 18 ч българско време в неделя, 3 май.

Дуплантис и Лавилени вероятно ще се състезават и на 11 юни в Осло, Норвегия, където има надежди да е първият старт от Диамантената лига след избухването на пандемията в Европа. Кендрикс отказа да пътува за състезанието там.