Олимпиадата в Париж е точно след 2 години - на 26 юли вечерта ще се открият игрите във френската столица, като церемонията обещава да е знаменита и зрелищна.

Детайли около нея, както и такива около "най-градските игри" в историята, бяха разкрити на пресконференция на организаторите.

Ето някои от тях, които наистина говорят, че шоуто в Париж ще е изключително. И не само като спортна надпревара.

- Боксовите турнири при мъжете и жените ще са на кортовете на комплекса "Ролан Гарос" - един от храмовете на световния тенис. Финалите ще са на легендарния "Филип Шатрие" с неговия нов, футуристичен спускащ се покрив. Там ще са, естествено, и тенис мачовете.

- Плажният волейбол отива на т.нар. "Eiffel Tower Stadium". Стадион при Айфеловата кула няма, но за няколко месеца ще се изгради временна открита арена за 10 000 души, където ще има надпревари по джудо, борба, брейк (нов спорт за игрите) и голямата атракция - плажният волейбол. Арената е планирана на площада "Шамп де Марс", точно до Айфел, буквално под сянката на символа на Париж.

Снимка: Getty Images

- Площад "Конкорд", най-големият в града, ще приеме състезанията по BMX freestyle, скейтборд, брейк и баскетбол във формат 3х3 - практически наборът от спортове от т.нар. "ърбън промяна" в стратегията на олимпийското движение.

- Няколко от 37-те моста над река Сена в Париж ще се използват като платформи за следене и съдийстване на спортовете триатлон, маратонско плуване в открити води и шосейно колоездене.

- В играта е включен и "Версай". Конната езда и модерният петобой ще са в просторите на двореца и неговите градини.

Извън тези градски украшения на игрите, Париж 2024 ще ни заведе и в някои от най-култовите спортни арени, които и преди Олимпиадата приемат събития от най-висок ранг.

Снимка: Getty Images

- "Стад дьо Франс" е бил домакин на финали на световно и европейско първенство по футбол, както и на Шампионската лига (включително тази година), а през 2024-а там ще гледаме някои от състезанията в леката атлетика, и мачове по ръгби.

- Отлично познаният "Парк дьо Пренс" ще приеме мачове от футболния турнир и още двубои в ръгби.

- Зала "Берси", една от най-големите в Европа, ще е арена на полуфиналите и финала в баскетбола, както и на всичко в гимнастиката (спортна и художествена).

- Футболният турнир не е само парижка привилегия. Мачове ще има на стадионите в Лион, Сент Етиен, Нант, Лил, Ница, Бордо и Марсилия.

- А винаги атрактивните и красиви гонки във ветроходството ще са в марината на Марсилия.

Откриването няма да е на стадион, нито в зала.

Embed from Getty Images

А на прочутия площад "Трокадеро" и във водите на Сена с лодки, хеликоптери, автомобили, дронове и много, много дигитални ефекти. Очаква се зоната, в която огънят ще бъде приет и запален, да има над 600 000 зрители, а общо с тези, които ще проследят пътя му под мостовете на огромната река, да минат 2 милиона.

Още една характеристика, която ще различи тези от всички предходни игри.

И за десерт - на 15 716 километра от Париж ще има състезания от ... Олимпиадата Париж 2024.

Точно така, няма никаква грешка. Сърф асовете няма да пристигнат във Франция, а ще се борят за олимпийско злато в Теахупо - едно село на югозападния бряг на Таити, Френска Полинезия (горе). Едно от местата, заслужило име на сърфистки рай, ще е домакин на надпреварата.

Ето това се очаква да бъде Париж 2024.

Остават само 2 години до старта на несъмнено най-шарената, пръсната по света и из страната, улична, пълна с романтика и къпеща се в традициите и сянката на исторически места олимпийска лудост.