Председателят на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска отговори на Красимир Анев, който на пресконференция по-рано днес обяви оттеглянето си от спорта и атакува наистина сериозно ръководството и най-вече олимпийската шампионка от Нагано 1998.

Тя категорично отрече твърденията му, че федерацията се управлява еднолично. По думите ѝ проблемите с Анев датират още от 2013 година, когато той е тръгнал срещу тогавашния треньор на националния отбор.

"Еднолично не се управлява никоя федерация, защото аз имам 9 души управителен съвет. Този управителен съвет взима всички решения. Те никога не се взимат еднолично. Това, че обвинява директно мен, не ме учудва. Още през 2013 година той заяви желанието си да се готви извън отбора. Проблемите започнаха още тогава, когато тръгна срещу треньора", заяви Дафовска пред БНР.

Легендарната състезателка говори и за ситуацията със смяната на треньорите в националния отбор на България, като според нея Анев се е крил от ръководството в последната седмица.

"На 23 април управителният съвет взе решение да освободи абсолютно всички треньори от всички щабове. И то с едномесечно предизвестие, докато се реши кои ще бъдат следващите треньори. След като получихме отговор от руснаците, че ще дойдат, тогава се взе решението за обединение на отбора. Това защо Краси не желае да се включи в отбора е негово виждане. От една седмица се опитваме да се свържем с него. Той не си вдига телефона и не отговаря на обажданията на генералния секретар, на треньора, който в момета е на Белмекен с отбора. Аз нямам лично отношение към Красимир Анев, той има лично отношение към мен", допълни тя.

Красимир Анев си тръгва от биатлона на 33-годишна възраст, след като е участвал на три Олимпиади. Той е и европейски шампион от 2019 година, а в последно време нито един друг български състезател няма повече точки в Световната купа от него.