Четирикратната олимпийска шампионка по биатлон Дария Домрачова (Беларус) обяви края на състезателната си кариера на специална пресконференция в Минск.

"Приключвам спортната си кариера. Това решение е добре обмислено, макар че не ми беше никак лесно да го взема. Дълго се колебаех, опитвах се да намеря компромис, който да ми позволи да се грижа и да възпитавам детето ми и да продължа с професионалния спорт.

За съжаление не открих оптималното решение, което да ми позволи да съвместявам тези две много важни неща от живота ми", заяви Домрачова, която на 3 август ще навърши 32 години.

Домрачова и съпругът й - легендата на норвежкия биатлон Оле Ейнар Бьорндален, имат дъщеря Ксения, която се роди през октомври 2016 година. Самият Бьорндален още през април обяви, че спира със спорта. Домрачова спечели три златни олимпийски отличия в Сочи 2014 и добави още едно от Пьончан 2018.

Тя също така взе сребро в Пьончан и бронз във Ванкувър 2010. Състезателката от Беларус има и две световни титли през 2012 и 2013 година, както и 34 победи в Световната купа, която спечели през сезон 2014/2015.