Новият световен шампион по дартс се казва Майкъл Смит.

Англичанинът изненадващо надви големия фаворит Майкъл Ван Гервен във финала на първенството в лондонската "Александра Палас".

Нидерландецът Ван Гервен беше очакваният шампион заради формата, която показа по време на цялото първенството, като по пътя си към финала изгуби само три сета, преследвайки четвъртата си световна титла.

Англичанинът Смит обаче беше малко по-добър във финала и спечели със 7:4 сета.

Двубоят беше паметен по много отношения, най-вече заради нивото, което показаха и двамата играчи. Това пролича най-много в третия лег на втория сет. Тогава и двамата хвърляха съвършено, като имаха възможност да направят 9-дартов лег. Първо Ван Гервен изпусна двойно 12, но веднага след това Смит не сгреши при същия маркер, за да се запише в историята. Това е едва втория 9-дартов лег на финал на световно първенство, като първият бе на Ейдриън Люис срещу Гари Андерсън през 2011-а.

За Майкъл Смит световната титла е първа и тя идва след разочарованието преди година, когато загуби финала от Питър Райт. Мнозина смятаха, че англичанинът няма психиката да спечели големия мач, но той го направи срещу един от най-добрите играчи в света.

Ван Гервен беше много уверен в победата си, заявявайки че няма кой да го спре. Нидерландецът е трикратен световен шампион, като последната му титла дойде през 2019-а във финал именно срещу Смит.

Победителят спечели 500 хиляди паунда, а загубилият 200 хиляди.