Тридесет и двама мъже и деветнадесет жени са претендентите за титлата шампион на България по класически шахмат за 2023 година, съобщиха от Българска федерация по шахмат 2022.

Държавните индивидуални първенства за мъже и жени ще се проведат от 21 до 28 януари в столичния клуб "Black and White" в Гранд хотел "Милениум", а сред участниците в тях се очаква да бъдат Нургюл Салимова, Ива Виденова-Куляшевич, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Надя Тончева, Адриана Николова, Кирил Георгиев, Мартин Петров, Радослав Димитров, Васил Спасов и Момчил Петков.

"Две години държавни индивидуални първенства по класически шахмат за мъже и жени в страната ни не бяха провеждани. Ето защо това събитие е дългоочаквано от състезателите и любителите на този спорт", заяви председателят на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов.

Той допълни, че освен в клуб "Black and White", партиите ще могат да се наблюдават и по интернет, благодарение на онлайн предаване на сайта chess.com.

Шампионите при мъжете и жените ще получат подпомагане за участие в европейското първенство в размер на 1000 лева. Заедно със своите подгласници те ще намерят място и в националния отбор на България по класически шахмат.

Таксите към Европейския шахматен съюз за участие на европейското първенство на първите трима в крайното класиране (при мъжете и жените) ще бъдат заплатени от Българската федерация по шахмат 2022.

Наградният фонд за Държавното индивидуално първенство при мъжете е 10 200 лева, а при дамите - 8 300 лева.