Датчанинът Мадс Педерсен спечели осмия етап от "Тур дьо Франс". Световният шампион от 2019-а се оказа най-добър във финалния спринт, белязал този 201-километров хълмист етап.

В края му на позиция за победата се бяха наредили повечето асове в спринта, както и Ваут ван Арт, но след оспорвана битка, Педерсен успя да вземе своята втора победа в "Тур дьо Франс" в кариерата си.

Той открадната само с няколко сантиметра победата от Яспер Филипсен, който отново се радваше на страхотно извеждане и малко не му достигна за впечатляваща четвърта победа само в това издание на Тура.

Иначе предвид характеристиката на етапа, размествания в генералното класиране нямаше, където действащият шампион Йонас Вингегор, а Тадей Погачар изостава на 25 секунди зад него.

Голямата новина на деня обаче не е особено приятна за света на колоезденето, а тя е свързана с легендарния Марк Кавендиш, който отпадна по болезнен начин.

Британецът, който участваше на последния си "Тур дьо Франс" със само една цел, а именно да спечели своя 35-и и рекорден в историята на обиколката етап, с което да стане едноличен лидер по този показател.

Вчера той опита да го направи и остана втори в спринта, а днес в тотално неочакван момент Кавендиш участва в падане, след което веднага се хвана за ръката и нещата изглеждаха притеснителни.

Лакътя на британеца веднага бе обездвижен, а секунди по-късно организаторите съобщиха, че той слиза от велосипеда и приключва с Тура.

Може би не това бе начинът, по който огромна легенда като Кавендиш трябваше да приключи с големите обиколки, но той завинаги ще остане в историята с невероятните си победи и мощен спринт. В "Тур дьо Франс" тези победи ще си останат 34, колкото има и Еди Меркс.