Трета датска победа беляза "Тур дьо Франс" в последните му четири етапа.

Мадс Педерсен от отбора на "Трек-Сегафредо" спечели 13-ия етап на Тура, който се състоеше от 193 равни километра между Ле Бург д'Осан и Сент Етиен.

След двата много тежки и драматични планински етапа, днес лидерите в класирането имаха шанс да починат със спокойно каране, докато на преден план излязоха спринтьорите.

А най-добър сред тях в днешния ден се оказа Педерсен, който е световен шампион в колоезденето от 2019-а.

Дълго време той караше в отъснала се група в копманията на британеца Фред Райт и канадеца Уго Юл, но с брилянтен спринт в последните 350 метра, той успя да ги откаже и да грабне победата.

За него това е първа етапна победа в някоя от големите обиколки в света на колоезденето.

Основната група днес избра да си почива с лежерно изминаване на тези 193 километра, като лидерите завършиха без разлики помежду си.

"Жълтата фланелка" остава датско притежание в лицето на Йонас Вингегор, който има 2:22 минути аванс пред шампиона Тадей Погачар и 2:25 минути пред победителия от 2018-а Герайнт Томас.

Етапът бе белязан от тежко падане на "джобната ракета" Кейлъб Юън. Той бе смятан за един от възможните победители днес, но 71 километра преди края австралиецът претърпя тежко падане. Той все пак завърши, но състоянието му не изглеждаше добро.

"Тур дьо Франс" ще продължи с хълмист 192-километров етап между Сент Етиен и Менде.

Снимка: АР/БТА