Перфектният в продължение няколко сезона Тадей Погачар, който от началото на Тур дьо Франс бе смятан за абсолютно недосегаем ни показа, че и той като всички останали има своите моменти на криза и тотален срив.

Това се случи по време на бруталното изкачване Кол дю Гранд, който със своите 2415 метра е вторият най-висок финал в историята на Тура.

Това изкачване в днешния много тежък 11-и етап, който преди това премина и през 35-километрово непрестанно катерене на Гол дю Галибиер на малко над 2600 метра надморска височина, хвана Тадей Погачар тотално неподготвен.

Облеченият в жълто словенец не прихвана атаката на директния си конкурент Йонас Вингегор, който просто полетя над Алпите с едни феноменални 5 киломeтра изкачване.

Етап за историята, това бяха реакциите на всички, а с представянето си Вингегор остави не само на минута зад себе си "кондора" Найро Кинтана, но и да 2:53 минути Тадей Погачар.

Това съвсем логично размести и нещата в генералното класиране, където "жълтата фланелка" вече съвсем заслужено ще бъде притежание на Йонас Вингегор.

Датчанинът вече има 2:16 минути пред французина Ромейн Барде, както и 2:22 минути пред действащия шампион Тадей Погачар.

Снимка: АР/БТА

Само на няколко секунди зад тях в генералното класиране на Адам Йейтс и Найро Кинтана, а очевидно битката за "жълтата фланелка" предстои да бъде доста по-ожесточена, отколкото очаквахме.

За подобно нещо загатнаха Вингегор, подкрепян от силните си съотборници от "Йъмбо-Висма", които още в средата на дистанцията пробваха Погачар с няколко атаки. Но словенецът не им се даде, макар в тези мигове да нямаше подкрепа от съотборник.

Той дори малко над се усмихна при поредната неуспешна атака, сякаш показвайки им, че е недосегаем.

Всичко това се разиграваше по пътя на Кол дю Галибиерм най-високата точка на тазгодишния Тур. Там първи достигна представителя на домакините Уорен Баргил, който ще прибере традиционната награда "Анри Дегранж", даваща се на колоездача, достигнал първи най-голямата височина.

Започвайки финалното тежко изкачване на етапа, всичко в групата на "жълтата фланелка" бе спокойно, с изключение на Найро Кинтана, който на висока надморска височина превключи на по-висока скорост и се втурна да печели етапа, но никой не го подгони.

И така се стигна до тези финални 5 километра, когато Йонас Вингегор атакува, а Тададей Погачар безпомощно гледаше.

Словенецът нямаше краката да се бори в този момент, а до края доста мъчно и тежко се добра до финала, с ясната мисъл, че "жълтата фланелка" вече не му принадлежи.

А утре етапът няма да е по-лек, защото отново ни очакват няколко много тежки изкачвания в Алпите, в 165-километровият участък между Бриансон и Алп д'Уез.

Снимка: АР/БТА