В истински хаос се превърнаха първите два етапа от колоездачната обиколка на Испания.

Този хаосът бе причинен от неспирния дъжд над град Барселона, около който се проведе по-голямата част от общо 200-те километра от началото на състезанието.

Всичко започна още с ден №1, който трябваше да 15-километров отборен часовник, без очаквания за драма и особено зрелище.

Поройният дъжд обаче доведе до забавяне на старта, което наложи последните три отбора в стартовия списък да финишират буквално в пълен мрак.

Тяхната ориентация бяха уличните лампи и фаровете на сервизния автомобил зад тях, а всичко това примесено с мокрия асфалт и огромните локви на места, направиха карането истинска лудост.

Дори и по-рано стартиралите отбори станаха жертва на доста падания, а в целия хаос на първо място завърши нидерландския тим на "DSM".

Те се възползваха от сравнително ранния си стартов номер, не станаха жертва на падания, а заради бавното каране на фаворитите в тъмното, победата логично отиде при "DSM".

Разбира се, целият етап предизвика огромно недовослтво и се очакваше цялата група да протестира срещу организаторите във втория ден.

Това трябваше също да е спокоен равнинен етап - 181 километра от Матаро до Барселона, но дъждът обърка плановете.

Куп падания в началото накараха групата да се разбере и да намали темпото, за да не се предприемат рискове. Големите асове финишираха бавно, а битката за етапна победа бе оставена на няколкото състезатели в откъсване.

Първи сред тях се оказа датчанинът Андреас Крон, който завоюва първата си етапна победа в някоя от големите колоездачни обиколки.

А след два етапа в червено трико, символизиращо първата позиция в генералното класиране, е облечен италианецът Андреа Пиколо, който има аванс от 11 секунди пред Хавиер Оливер и 13 секунди пред Иван Кортина.

Разбира се, тепърва предстои истинското шоу в Испания, където вече фаворитите ще вземат нещата в свои ръце.