Една от най-големите легенди на световното колоездене - Грег Лемонд, бе диагностициран с левкемия.

След няколко седмица на нетипична умора, 60-годишната легенда в спорта се е подложил на изследвания, които са установили онкологичното му заболяване.

Позитивното е, че то е открито в много ранен етап и на този етап прогнозите на специалистите са, че Лемонд има доста големи шансове да се справи със заболяването. Той сам разкри за диагнозата си и потвърди, че е оптимист за започващото лечение.

Американецът е трикратен победител в Тур дьо Франс (1986, 1989, 1990), а след отнемането на титлите на Ланс Армстронг и Флойд Ландис заради допинг, Лемонд остана единственият представител на САЩ с титли от най-престижната колоездачна обиколка.

Освен това той е двукратен световен шампион, а мнозина го смятат за една от основните фигури за глобалното популяризиране на този спорт през 80-те.

В ролята си на първата суперзвезда извън традиционните сили като Франция, Белгия и Нидерландия, Грег Лемонд предизвиква огромен интерес и се превръща в нещо като суперзвезда, което е доста нетипично за колоезденето в онзи период.

Лемонд също така е популярен като един от най-големите публични критици на допинга, още от годините си на активен състезател. Освен това той бе един от американците, които критикуваха Ланс Армстронг още преди признанията му, че е използвал забранени вещества.