17-ти декември е ключов ден за руския спорт, като по-късно днес ще стане ясен резултатът от обжалването в Спортния арбитражен съд (КАС) на наказанието за допинг срещу страната.

Ако апелът бъде отхвърлен на тази инстанция, Русия няма да има отбор нито на Олимпиадата в Токио догодина, нито на футболния Мондиал в Катар 2022.

Няма да гледаме руснаци и на зимните игри в Пеки 2022.

Световната антидопингова агенция удари страната с 4-годишна санкция през 2018-а, като този път тя бе обявена като "пълна" и без изключения. И последва тригодишно наказание на руските спортисти в отделни дисциплини, които или пропускаха международните състезания, или бяха принудени да се състезават без флаг и национален химн.

КАС днес няма право да отхвърли напълно санкцията, но може да я повдигне частично и да разреши на отбори и състезатели отново да се включат в най-големите надпревари, но под неутрално знаме.

Специално за футболния отбор, обжалването е за пълно отменяне - тоест, ако бъде прието от Спортния арбитражен съд, тимът на Русия ще играе с герб и химн в квалификациите за Катар 2022.