Двукратният олимпийски шампион Клийт Келър може да влезе в затвора, а максималната присъда, която го заплашва, е 11 години. Очаква се обаче той да не бъде признат за виновен по трите обвинения, които са му повдигнати и да не се стигне до толкова сериозна санкция.

Келър бе заснет от кадри на полицията сред лидерите на групата привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, нахлула в Капитолия във Вашингтон на 6 януари.

Не бе трудно да се види 198-сантиметровия гигант сред останалите, а и якето на олимпийския отбор на САЩ улесни разпознаването му. Келър е златен медалист с щафетата на Щатите от игрите в Атина 2004 и Пекин 2008. Освен това има ще три олимпийски медала и осем отличия от световни първенства, сред които четири златни.

Келър се яви пред федерален съд в Колорадо, където живее от години. И призна, че е бил в столицата във въпросния ден, участвайки в акцията. Някогашната спортна звезда, днес на 38 години, е пропътувал над 2000 км от Денвър, за да стигне до Вашингтон във въпросния ден.

Бившият плувец от националния отбор на САЩ не е задържан, тъй като не се смята за човек, който потенциално може да потърси бягство от правосъдието. Той ще се яви пред съда отново в средата на февруари.

Обвиненията са три - незаконно влизане в сграда на държавата, поставена под специален режим на охрана; агресивно поведение и нарушаване на обществения ред; възпрепятстване на действията на органите на реда. Общо присъдата може да достигне 11 години, ако бъде признат за виновен и по трите, чу от съда Келър.

Прогнозите са, че ще има условно наказание, тъй като на нито един кадър не се вижда огромният бивш спортист да извършва агресивно или насилствено действие, нито да чупи нещо. Дори по-скоро остава впечатлението, че усмирява други от активистите, които са настроени по-войнствено.

Олимпийската легенда отказа коментари и се прибра при семейството си, а медиите в САЩ разкриха, че последните години са били много трудни за него. Страдал е от депресивни състояния след края на спортната му кариера, развел се е със съпругата си, загубил е работата си и е имал проблем в един момент дори да плаща издръжката на трите си деца.

От две години животът му отново е в релси, работи за застрахователна компания в Колорадо и е влязъл във форма (преди това е натрупал килограми, имал е и проблеми с алкохола).

Случилото се на 6 януари обаче вероятно ще струва мястото му в компанията, за която работи. Към момента няма коментар от нея по темата, но се очаква да бъде уволнен, независимо от изхода на съдебното дело.