Ръководството на родната федерация по биатлон определи изминалия сезон 2020/21 като успешен.

Разбира се, пожеланията са за далеч по-успешен следващ сезон, в който предстои и зимната Олимпиада в Пекин.

Президентът Екатерина Дафовска даде висока оценка и на новите руски треньори на националния тим, но се оплака от липсата на адекватно финансиране.

По думите й, федерацията е получила със 150 000 лева по-малко от парите за подготовка за игрите в Пьончан през 2018-а.

"До януари сезонът вървеше много плавно. Но отборът трябваше да спре подготовка за две седмици заради карантината. Митко Герджиков пък изтърпя карантина и през декември месец и това много нарушава подготовката и се отразява в състезателен период.

За щастие на световното първенство в Поклюка през февруари спортистите ни бяха възстановени, така че от самото световно до края на сезона успя да се види и работата на новите руски треньори. Те дават всичко от себе си, работят много професионално. И спортисти, и екип всичка са доволни от работата им. На последната Световна купа за сезона биатлонистите ни зарадваха с осмо и девето място, на юношеското световно първенство също се представихме добре.

Мога да кажа, че за в бъдеще се оформя един много добър женски отбор, който ще бъде окомплектован след Олимпийските игри в Пекин. Дотогава планираме само едно от момичетата да бъде качено при жените в лицето на Лора Христова. За следващия сезон имаме три квоти при мъжете и три при жените, но това не трябва да ни притеснява. Основната цел е спечелване на олимпийски квоти. Ако задържим формата от края на този сезон, в Пекин ще участваме с отбори от по четирима души. Надявам се да няма заболели другия сезон, ще вземем и решение те да бъдат ваксинирани.

Мога да обобщя сезона като добър, не съм очаквала фрапиращи постижения в първия сезон след смяната на треньорите, но очаквам по-добри резултати във втория сезон. Подготовката за него стартира на 11 май. Много съм доволна от работата на треньорите, не мислим по никакъв начин за тяхната смяна, дори напротив - надявам се, че те ще останат и след Олимпийските игри, на които пък ще постигнем едни добри резултати. Искаме покрай руските треньори да се развиват и млади български специалисти. Това зависи и от бюджета. Надявам се, че той няма да падне още, тъй като за тази олимпиада се готвим с много по-малко средства, отколко за предишната в Пьончан. Разликата между двете олимпиади е 150 000 лева, а сега харчим много повече пари за тестове. Не знам на какво се дължи това, може би на трудностите в държавата с пандемията. Има обаче други спортове, които са с много по-големи бюджети. Компенсираме разликата с програми за олимпийска солидарност от МОК, но това ще бъде само до Олимпиадата. За съжаление всичките ни усилия и ресурси са насочени към А-отбора, а след Игрите в Пекин ще очакваме той да бъде подсилен от състезатели от Б-отбора.

Очакваме да има някакъв вид реформа, да има приоритетни спортове, да се погледне кои спортове носят медали на България, да им се обърне внимание. Някои ще кажат, че България разполага с центъра в Белмекен, но в Белмекен нивото падна страшно много. Там с години не можем да се преборим за асфалтиране. Затова и избягаха много отбори, включително и ние. След медалите на Владимир Илиев и Красимир Анев министър Кралев обеща да подпомогне завършването на летния център в Троян. Бяха отпуснати едни пари, които обаче се забавиха заради тромавите процедури и ще стигнат само за една трета от всичко, което трябва да се направи. Там трябват 1 милион лева за завършване на целия ролбан. Другите пари, които бяха отпуснати, бяха за Самоков, където също ще се направи преасфалтиране на лятното трасе. В момента децата карат по селата и между колите лятно време, което е много опасно. Просто нещата с центровете вървят много трудно, много бавно", сподели Катя Дафовска.