Олимпийският шампион по фигурно пързаляне Нейтън Чен обяви, че няма да участва на Световното първенство, тъй като има неприятна контузия. Трикратният световен първенец в индивидуалната надпревара при мъжете ще бъде заменен в отбора на САЩ за първенството другата седмица в Монпелие (Франция) от Камдън Пулкинен.

"Разочарован съм, че ще трябва да пропусна Световното. Тренирам за това състезание от завръщането ми от Пекин до сега. Имам една неприятна контузия, с която почти се справих, и не искам не искам да провокирам нова такава травма с прекалено рисковано участие при тренировки и състезания другата седмица", каза Чен

22-годишният състезател, който е една от звездите на този спорт в момента, показа най-доброто от себе си в Пекин, когато с уникалната си волна програма "Rocketman" взе златното отличие. Той опита да стане олимпийски шампион на предишните Игри в Пьончан (Република Корея), но тогава не му се получи.

Също така в Пекин той помогна на американския отбор да вземе сребърния медал - състезание, което мина през дългото чакане около разрешаване на случая с положителния допинг тест на Камила Валиева преди Игрите.

Чен не е губил на Световно първенство в индивидуалното състезание от 2017-а година насам, когато остана на 6-о място. Неговата доминация стартира година по-късно и до момента има три златни медала, като само през 2020-а година нямаше първенство заради пандемията от КОВИД-19. Ако участваше в Монпелие, той щеше да се превърне в първия американски фигурист с четири поредни титли след Скот Хамилтън, печелил в периода 1981-1984.