След двата перфектни подиума, които видяхме в спринта на 100 метра на Световното първенство по лека атлетика, доминацията на САЩ и Ямайка продължи с пълна сила и в спринта на 200 метра.

При мъжете американците отново не оставиха шанс на конкуренцията, като тримата представители на страната домакин във финала окупираха и трите места на подиума.

За втори пореден път шамион в дисциплината е Ноа Лайлс, който постави национален рекорд на САЩ и с време от 19.31 секунди спечели златото.

Лайлс триумфира с доста сериозна за тази дисциплина разлика. Общо взето още от около 70-ия метър интрига за първата позиция нямаше, а на 46 стотни зад него остана сънародникът му Кени Беднарек. Третиият американец на подиума бе Ерийон Найтън.

От останалите финалисти шанс за медал имаше единствено Джоузеф Фанбулех от Либерия, който до последно се бореше за третата позииця, но остана на четири стотни.

При жените поебдата бе за Ямайка, но за разлика от спринта на 100 мета, където видяхме перфектен подиум, на 200 метра само две представителки на карибския остров се качиха на подиума.

Снимка: Getty images

Победителка със страхотно бягане стана Шерика Джаксън, за която това седми медал от световно първенство, а във витрината си тя има и пет отличия от олимпийски игри.

След среброто на 100 метра преди дни, Джаксън спечели на 200 метра с време от 21,45 секунди. Това бе рекорд на световните първенства и време, останало само на 11 стотни от абсолютния световен рекорд.

На второ място остана неповторимата Шели-Ан Фрейзър-Прайс, която след петото си злато а 100 метра, сега взе сребро.

Перфектният подиум на Ямайка бе развален от слабото бягане на Илейн Томпсън-Хера и разбира се, силният резултат на защитаващата титлата си Дина Ашър-Смит от Великобритания.

Британката, която е родена в смейството на родители от Ямайка, не успя да защити своята титла и с време от 22,02 секунди се задоволи с бронзовото отличие.

Снимка: Getty images